Левон Манукян е новият директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център

Левон Манукян е новият директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център

Нека творците знаят, че стоя зад тях и работя в техен интерес – казва диригентът
Диригентът Левон Манукян е новият директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Рокадата официално е факт от тази сряда, когато с ръководния пост се раздели варненската актриса Таня Карбова.
Левон Манукян беше кандидат за поста на проведения в края на 2021 година конкурс за длъжността. Сега той остава начело на Центъра временно, до провеждането на нов конкурс, който не се знае кога ще се случи във времето.
Манукян беше диригент на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ по време на предишното управление на Тодор Мадолев. Застана плътно зад своите колеги музиканти по време на протестните им искания за оставката на Карбова, която драстично намали броя на състава. Тази година Манукян отбелязва три десетилетия сценичен живот с близо 5000 концерта зад гърба си.
Каква е визията на новия директор за продължаващото развитие на Центъра – говори самият той броени часове, след като подписа договора в Културното министерство и преди още да се е срещнал със своите доскорошни колеги – вече като техен директор.
„За съжаление, влизам в период, който е мъртъв за стартиране на нови проекти, но започнах да подготвям репертоарния план както на оркестъра, така и на театъра за новия творчески сезон, който започва от септември и свършва през юли 2025 година“, бяха първите думи на новия директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център.
„Първият проблем, който трябва да реша, е с Филхармонията и не защото ми е на сърце или това ми е професията“, обясни Манукян. Припомни, че когато е оставил състава като художествен ръководител преди две години и половина, заедно изпълнявали произведения за около 65 души, а в момента оркестърът наброява близо 24. За целите на оздравяването му ще започнат назначения на освободените от Карбова оркестранти, както и на нови музиканти. „Имаме амбицията да стартираме сезона на Филхармонията със силни произведения, да върнем блясъка ѝ от времето на Георги Чимширов!“, подчерта диригентът. Творческият сезон ще премине под знака на „Закъснял юбилей“, защото 100-годишнината на оркестъра, един от най-старите в България, остана неглижирана през 2022г.
„Няма да гърмя колко зле е станало през последната година, ще видим в какво състояние е театърът и какво може да се направи да се излезе от тази ситуация. Нямаме нужда от повече скандали и разправии, а от работа!“, посочи Манукян. Той увери, че няма място да се говори за реваншизъм, не идва в Разград с негативни подбуди и идеята да премахва кадри.
Едно от първите задачи, които си е поставил в следващите дни е да назначи доверени хора в администрацията. „Работата на директора не е да стои зад бюро, тук говорим за стратегия“, уточнява уважаваният диригент и обещава в Разград да бъдат канени много гости от чужбина – солисти и интересни театрални постановки.
На дневен ред стои и активното участие на Центъра в общинския културен календар, какъвто замисъл Манукян бе прокарал в своята концепция по време на конкурса за директор. В плановете влизат редовни концерти, поставянето на театрални представления и детски заглавия както в Разград, така и на турнета. Манукян ще продължи и линията на работа с известни лица, които привличат повече публика, респективно и приходи. Това не изключва силния класически репертоар, а специално внимание ще бъде обърнато на образователните спектакли. От новия сезон ще има цикъл „Път на младите“, който ще включва концерти с ученици от цялата страна. „Задачата ни е да въвличаме младите към професията и да ги хвърляме в дълбокото“, смята Левон Манукян за успешното развитие на талантите.
Що се отнася до баланса между трите културни института под шапката на Центъра – Филхармонията, Драматичния театър и Сцена „Назъм Хикмет“, новият директор дава за пример работата на министър на културата, подпомагана от консултанти: „Ако министърът е музикант или театрал, как отговаря за паметниците на културата и читалищата? Идеята не е в това ти в какво си най-добър, а да си човек стратег“. В допълнение, Манукян предстои да завърши оперна режисура в Нов български университет, от години се занимава и с театрални постановки.
Сцена „Назъм Хикмет“ ще има свои собствени живот и продукция. По думите на новия директор се очаква да бъдат назначени хореограф, вокален педагог, ще бъдат канени режисьори и „големи имена“ от Турция. Макар трите звена да съществуват поотделно, уникалната им работа заедно е водещо в концепцията на Манукян.
„Аз не се изявявам тук като творец, а като такъв с идеи и стратегии да привлича към института можещи и знаещи хора – външни и да издигна качествата на вече назначените“, коментира диригентът относно целта си да превърне актьорите в разпознаваеми лица на разградския театър.
До края на месеца ще има по-голяма конкретика относно дати, солисти, режисьори, актьори, като желанието е в началото на септември 80 на сто от репертоара вече да е пуснат в продажба. „Това ще помогне за визията ми в години напред, за Министреството ще е знак, че се работи планирано и ще внесе комфорт на работещите“, казва Манукян. Самият той ще продължи да изпълнява задачите си като диригент на Врачанска и Видинска симфониети, както и със симфониците на Разградска филхармония.
Големите цели пред новия директор, както ги обобщи лично той, звучат така: „Искам да върна комфорта на артистите в театъра, да се почувстват значими и да са горди, че се занимават с изкуство, не да се срамуват. Каквото и колкото зависи от мен, искам да се вдигне стандартът им на живот. Искам да знаят, че има човек, който стои зад тях и работи в техен интерес“.
Що се отнася до предстоящите трудности, Манукян разсъждава с душата си на създател: „Не познавам директор на институт, който някога да е бил спокоен. Трудности винаги има, но ме успокоява, че сме творци и каквито и неприятности да имаме, когато излезем на сцената, всеки проблем отпада от сърцето и се радваме на продукта си“.
Десислава СТЕФАНОВА
Левон Манукян е български диригент, аранжор, оркестратор и продуцент, роден в Бургас. Той е трето поколение музикант. Концертирал е като диригент в България, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия, Австрия, Армения, Германия, Полша, Чехия, Италия и Словакия. Аранжор и диригент на мюзикълите „Мулен руж“, „Брилянтин“ и „Мемфис“. Прави записи за БНТ, бТВ, Нова ТВ, БНР, „Хоризонт“, „Хр. Ботев“, Скат ТВ, Евроком, Rai Uno и др.
През 1999г. Завършва НУМСИ „Панчо Владигеров (Бургас) със специалност „Пиано“. До 2002г. е ученик по „оперно-симфонично дирижиране“ при проф. Иван Маринов. През 2005г. специализира „оперно-симфоничено дирижиране“ при Маестро Георги Димитров. По това време завършва НМА „Панчо Владигеров“ (София) като бакалавър по „Музикална педагогика“ и магистър по „Оперно-симфонично дирижиране“. Има специалност „Пиано“ от Английския кралски колеж и от Английската кралска академия по музика, завършил е „Музикална режисура“ в Нов български университет. Опитът си трупа в няколко майсторски класа.
Като пианист концертира с десетки институти из страната, включително с Разградската филхармония, тези в Бургас и във Враца. Съвместната работа преплита пътя му с този на многобройни известни изпълнители, сред които Орлин Горанов, Тони Димитрова, Миро, Графа, Веселин Маринов, Стефан Диомов и др. Жени Захариева, Катя Ричарели, Еми Стюарт, Пепино Принчипе са само малка част от класическите изпълнители, с които е работил. А проектите с негово участие са още повече: музикалната комедия „Реформаторът“, която бе поставена и в Разград, концерт-спектакълът „Златният Орфей“, „С музиката на Мориконе“, „Момчето, което говори с морето“, „Виртуозите в класиката“…

***Вестник "Екип 7"
Всички новини